Wat is slimmer? PROFIBUS en PROFINET draadloos via WLAN of Bluetooth?

Nooit eerder stonden safety en cyber-security zo hoog genoteerd als nu. Steeds meer draadloze ethernet-applicaties met safety-besturingen komen in gebruik. Maar wat is nu slimmer: WLAN of Bluetooth? Schildknecht, in Nederland vertegenwoordigd door Systeme Helmholz Benelux, geeft duidelijk antwoord: met Bluetooth en een DATAEAGLE weet je zeker dat je een betrouwbaar, draadloos dataverkeer opzet.

Waarom Bluetooth en geen WLAN? Thomas Schildknecht, oprichter en directeur van Schildknecht AG legt uit: “Natuurlijk kun je een PROFIsafe-applicatie in combinatie met PROFINET laten draaien over een WLAN. Zo’n oplossing is weliswaar veilig, maar het grootste probleem is de beschikbaarheid van zo’n netwerk. WLAN heeft in principe maar drie vrije kanalen. Terwijl het in veel bedrijven voor allerlei zaken wordt gebruikt. Dat betekent dat je PROFIsafe-verkeer niet altijd genoeg ruimte krijgt om ongestoord te werken. De consequentie daarvan is dat je datapakket vaak na de toegestane tijd (instelbaar van 100 ms tot 20 sec) bij de ontvanger komt. Zo’n vertraging wordt dan herkend als onveilige situatie. Dus wordt de machine dan stopgezet. Met als gevolg een ergerlijke productiestop en financiële schade. Soms wordt dan de standaardtijd voor de noodstop verlengd van 500 ms naar 800 ms. Maar of dat mag of niet hangt weer af van de applicatie en de eisen van bijvoorbeeld een TÜV. Anders gezegd; een veiligheidsapplicatie kan wel werken in een WLAN, maar de beschikbaarheid hangt vaak aan een zeer dun draadje.”

Frequency-hopping
Wat maakt Bluetooth tot een betere oplossing? Dolf van Eendenburg, directeur van Systeme Helmholz Benelux: “Bluetooth is nu eenmaal de meest robuuste communicatietechnologie van dit moment. Stel je een grote havenkraan voor of nog beter, een lange kabelbaan. In dat soort applicaties staat veiligheid voorop, maar wel zonder onnodige noodstops. De beste oplossing is dan een DATAEAGLE met 2,4 GHz Bluetooth. We gebruiken daarvoor de industriële variant van Bluetooth. Deze stuurt berichten met een kracht van 100 mW weg en voldoet aan de nieuwe norm EN 300328, versie 1.8.1. (Bluetooth voor consumentenproducten zoals mobieltjes werkt op 1 mW). Bluetooth kan in vergelijking met WLAN wel minder data verwerken, maar dat levert praktisch geen probleem op. Het grote voordeel is het frequency-hopping door Bluetooth. Het wisselt namelijk 1600 keer per seconde van frequentie. Omdat op elke frequentie de data weer anders worden verstuurd, kunnen andere draadloze netwerken in de dezelfde ruimte zonder probleem werken. Ook heeft WLAN geen storend effect op Bluetooth.”

Maximale afstanden
Tot welke afstanden kun je met de DATAEAGLE komen? Dolf van Eendenburg: “Afstanden tot 1 kilometer zijn al lang geen probleem meer. In New York bijvoorbeeld hebben we een aangepaste DATAEAGLE 3702A geïnstalleerd voor een kabelbaan van 945 meter. De kabelbaan gaat zelfs ergens de hoek om en stijgt van 3 meter naar een hoogte van 97 meter. De DATAEAGLE werkt probleemloos samen met de safety PLC van de kabelbaan. Een ander voorbeeld is de verdubbelde Pfändertunnel bij Bregenz. De ventilatieschachten van 320 meter lang dienen ook als nooduitgang en hebben een besturing voor de liften, uitgebreid met de DATAEAGLE 3000. De afstanden worden steeds langer. De nieuwe DATAEAGLE 4000 werkt op 869 MHz met een zendvermogen van 500 mW en komt tot zelfs 3 kilometer. En binnenkort introduceren we een uitvoering die op 400-470 MHz werkt met 6 watt. Deze overbrugt afstanden tot maar liefst 7 kilometer.”

PROFIBUS en PROFINET
De draadloze oplossingen van Schildknecht zijn beschikbaar voor zowel PROFIBUS als PROFINET. Daarnaast zijn er ook oplossingen voor CAN.