Draadloos PROFINET met de DATAEAGLE

Met de DATAEAGLE 4000 familie is voor ethernet een robuuste methode beschikbaar om draadloze communicatie mogelijk te maken.

Draadloze transmissie

Door middel van wireless LAN-systemen gebaseerd op IEEE 802.11 kan er al geruime tijd een ethernet-kabel vervangen worden voor een draadloze verbinding. In de DATAEAGLE 4000 series wordt er echter geen gebruik gemaakt van WLAN technologie. Met het oog op de industriële toepassingen maken we primair gebruik van 2,4 GHz Bluetooth, de meest robuuste verbinding beschikbaar tot +- 300 meter.

De reden hiervoor is dat WLAN volgens IEEE 802.11 niet (altijd) geschikt is voor industriële toepassingen. Wi-Fi wordt meestal ingesteld op een vast kanaal en kan niet eenvoudig van kanaal wisselen wanneer er veel stoorzenders zijn. Ook de CSMA/CA toegangsmethodiek dat gebaseerd is op “listen before talk” resulteert in een verlies van het real-time vermogen van de draadloze verbinding. Voor cyclische veldbussen zoals PROFINET is dat vaak de oorzaak van storingen, of minutenlange stilstand van de machine.

Draadloze technieken met een hoger zendvermogen zijn vaak langzamer, maar bereiken daardoor ook duidelijke langere afstanden. Industriële automatiseringssystemen hoeven maar weinig variabelen over te dragen, dit maakt ze uiterst geschikt voor zendmethodes zoals 2,4GHz Bluetooth.

Voor PROFINET geoptimaliseerd

We hebben speciaal voor PROFINET een geoptimaliseerde variant ontwikkeld. Voor de DATAEAGLE met PROFIBUS wordt er al jaren optimaal gebruik gemaakt van deze technologie. Net zoals bij de PROFIBUS variant, wordt er een pre-processing van het PROFINET frame uitgevoerd in de module. ‘

Verwerking van datapakketten met DATAEAGLE

De pre-processing houdt in dat het systeem de datapakketten in het device voorbewerkt en geanalyseerd met verschillende algoritmes onder andere op redundantie en tijdstempel. Eventueel wordt de nieuwe data tussentijds opgeslagen. De ontkoppeling van de PROFINET interface en de draadloze overdracht zorgt voor een storingsvrije overdracht. Hiermee kan de DATAEAGLE iedere ms een nieuwe bericht versturen.

Het doel van deze pre-processing is een 100% beschikbaarheid van de installatie. Door deze techniek worden verloren of verstoorde berichten op het draadloos signaal gereconstrueerd, en worden vertraagde berichten vervangen of op geldigheid gecontroleerd.  Met deze techniek kan een real-time-capaciteit bereikt worden. Daarnaast wordt systeemuitval door stoorzenders in de omgeving voorkomen.