Industriële routers van Helmholz maken mobiele kranen nog beter

Wereldwijde service op afstand inbegrepen

Wereldwijd zijn er inmiddels meer dan 900 mobiele draaiende torenkranen van de Nederlandse fabrikant Spierings in gebruik – te veel om al deze kranen uitsluitend ter plaatse te kunnen onderhouden. Daarom vertrouwt het bedrijf op de mobiele industriële routers van Helmholz. Deze maken op afstand een veilige toegang tot de kraaninstallaties mogelijk via een virtuele server.

Met een ogenschijnlijk eenvoudig idee verovert Spierings Mobile Cranes B. V. al meer dan 30 jaar vanuit het Nederlandse Oss de internationale markt: De mobiele draaiende torenkranen van de fabrikant rijden op eigen wielen naar de gebruikslocatie. Daarmee vervalt het omstandige transport met behulp van een speciaal voertuig. Het aanhoudende succes bewijst dat het door de eigenaar beheerde bedrijf met zijn huidige 300 medewerkers daarmee het hart van de doelgroep raakt: vanaf het allereerste begin is Spierings marktleider op dit gebied. Sinds de oprichting in 1987 zijn meer dan 900 mobiele kranen afgeleverd, die in Europa, Azië en Afrika in gebruik zijn. En juist de laatste jaren stonden daarbij in het teken van een enorme groei: Waar de jaarproductie in 2016 nog in totaal 50 kranen bedroeg, was dat in het jaar daarop al 73 en zal dat in 2018 beduidend meer dan 100 zijn.

Met de stijgende afzet ontstonden echter ook nieuwe uitdagingen: zo moesten de Nederlandse servicetechnici bijvoorbeeld vaak lange reizen maken – om vervolgens ter plaatse te constateren, dat sommige foutmeldingen marginale storingen bleken te zijn. Al enkele jaren geleden gingen de experts van Spierings daarom op zoek naar een praktisch en veilig remotesysteem om op afstand bijvoorbeeld de status van de installaties te controleren of een nieuwe versie van de software op de kraan te kunnen installeren.
De keuze viel uiteindelijk op de industriële routers van Helmholz. Niet alleen vanwege de krachtige technologie, zoals service- en ontwikkelingsingenieur Dennis van Es van Spierings duidelijk maakt:

„Wij houden van mensen die buiten de box denken. En Helmholz Benelux was een van de weinige fabrikanten, die altijd openstond voor de dialoog met Spierings en fantastische support verleende.“

Industriële router REX 100 en virtuele server

Spierings maakt met name gebruik van het model REX 100. Het component, die past in de palm van je hand, zit gemonteerd op een DIN-rail in de schakelkast van de kraan. Via een geïntegreerde SIM-kaart wordt gecommuniceerd over het standaard 4G netwerk. In zijn compacte vorm biedt de REX 100 4G daarbij alle kernfuncties van de industriële router-familie REX van Helmholz en is zeer flexibel inzetbaar. De REX-router biedt een veilige en eenvoudige oplossing voor online onderhoud op afstand.

Zoals bij alle REX-modellen loopt ook bij deze mobiele-data-variant de gegevensoverdracht versleuteld via een VPN-tunnel. De basis hiervoor is het veilige OpenVPN-protocol. Deze technologie waarborgt een zeer hoge veiligheid voor het communicatiekanaal tussen installatie en onderhouds-pc. Normaal gesproken bevindt de REX-router zich achter de firewall van de klant. En ook de pc, van waaruit toegang op afstand moet worden verkregen, is beschermd door een firewall. In het verleden waren er dan ook omslachtige oplossingen nodig om bijvoorbeeld de steeds opnieuw toegewezen IP-adressen van de abonnees te verwerken of om de firewalls gericht te “omzeilen”. Vaak gingen zulke oplossingen zelfs ten koste van de veiligheid.

Met de myREX24-portal heeft Helmholz daarom een even veilig als eenvoudig alternatief gecreëerd. De portal dient als overdrachtscentrale voor de VPN-communicatie tussen de engineers op afstand en de installatie van de klant. Beide zijden kunnen de VPN-tunnel daarmee als uitgaande verbinding opbouwen. Firewalls of providers van mobiele data zijn daarmee niet langer een probleem. Want deze beperken alleen het inkomende dataverkeer, niet het uitgaande.

Bij Spierings wordt de portal nu in de huidige high-end-uitvoering als „myREX24 V2 virtual server“ gebruikt. In deze uitvoering bevinden zowel de software als de hardware bevinden zich direct in het computercentrum van Spierings en dus in de eigen toegangszone van het bedrijf. Het systeem ondersteunt tot 20.000 apparaten en 250 actieve verbindingen. Alle routers maken automatisch verbinding met de portal bij de ingebruikname van de kraan. Toch telt voor de klanten van Spierings niet alleen de hoge prestatie en veiligheid, maar ook het goede gevoel dat hun systeemgegevens niet bij een derde partij terechtkomen.

Praktijkervaringen en perspectieven

Overtuigd van de prestaties van de industriële REX-router heeft Spierings in de afgelopen drie jaar al rond de 150 kranen voorzien van de passende componenten voor onderhoud op afstand of deze achteraf aangebracht. Inmiddels wordt elke nieuwe kraan standaard met een industriële REX-router uitgerust. Zo ook de in november 2017 voor het eerst gepresenteerde hybride kraan City Boy. Als enige mobiele kraan ter wereld kan hij zich, bijvoorbeeld in stedelijke gebieden, ook emissievrij met elektrische aandrijving voortbewegen. Omdat de vereiste technologie daar complexer is dan bij de vorige modellen, wordt ook een REX met een groter scala aan functies gebruikt. Het corresponderende huidige model REX 300 zal binnenkort worden opgevolgd door de nieuwe REX 250. De eerste praktijktests zijn al gaande bij Spierings.

En ook daarbuiten zijn Spierings en Helmholz samen nog het een en ander van plan: zo zal in de toekomst de virtuele server ook als machine-to-machine (M2M) netwerk worden gebruikt. Het systeem kan dan bijvoorbeeld de kraanexploitant direct over software-updates informeren. Een ander nieuw gebruiksidee is een geautomatiseerde gebruiksgegevensregistratie (datalogging) via servers, die voor de interne controlling van de kraanexploitant, met name voor kraanverhuurbedrijven, nieuwe perspectieven biedt. – Het succesverhaal van Spierings en Helmholz gaat dus verder.