MQTT, de basis

Het MQTT protocol (Message Queuing Telemetry Transport) is een lichtgewicht publish en subscribe systeem. Het protocol is ontwikkeld als eenvoudig systeem om met een lage bandbreedte data over te dragen. Dankzij deze eigenschappen is MQTT erg geschikt om te gebruiken binnen “Internet of Things” applicaties.

MQTT Example
Concept

MQTT maakt gebruik van de volgende basis begrippen: “Publish/Subscribe”, “Messages”, “Topics” en “Broker”.

Allereerst het “Publish and Subscribe” principe. Een device kan een bericht ofwel “message” publiceren op een onderwerp (“topic”). Het is ook mogelijk om op een zogenaamd “topic” te “subscriben”, waarbij we aangeven het bericht van dit “topic” te willen ontvangen.

 

 

 

 

 

Topic

Een “topic” is de manier waarop aangegeven wordt hoe een bericht wordt gepubliceerd, of waarop aangegeven wordt welke berichten ontvangen moeten worden. “Topics” worden weergeven als een string gescheiden door middel van een schuine streep “/”. Iedere schuine streep geeft een niveau aan. Bijvoorbeeld: een “topic” voor een register van de PROFINET / MODBUS TCP coupler ziet er als volgt uit: “ModbusTCP-ClientID/Holding Register/Register X”( MODBUS_MQTT/Holding Register/Register 10).

Opmerking: Een topic is hoofdlettergevoelig!

Broker

 

De broker is verantwoordelijk voor het ontvangen van alle berichten. Wanneer een device een bericht “published” zal deze naar de broker gaan. Deze zal vervolgens kijken wie er geïnteresseerd is in het bericht, dit zijn de deelnemers die “gesubscribed” zijn op dit topic. Aan alle geïnteresseerde deelnemers zal de broker het bericht publiceren.

Er zijn verschillende brokers op de markt, een veelgebruikte is bijvoorbeeld de “Mosquitto broker”. Het is ook mogelijk om een cloud MQTT broker te gebruiken.