Specificatie van PROFINET met TSN afgerond

Het streven van PI (PROFIBUS & PROFINET International) om TSN te integreren als toegevoegde laag 2 technologie is behaald met de huidige PROFINET specificatie V2.4. De complete specificatie is inmiddels voltooid, en het 3-delige document is beschikbaar via de PI-website.

Fabrikanten kunnen nu actief aan de slag om de voordelen van TSN te implementeren, denk hierbij aan een toekomstbestendige IEEE technologie met hoge bandbreedte, een deterministisch netwerk, flexibele netwerkconfiguratie en de keuze uit een breed scala aan beschikbare chipsets.

Met TSN blijft de gebruikerservaring van PROFINET gelijk, doordat TSN voornamelijk op de onderliggende communicatie-laag werkt. Zo blijft bijvoorbeeld het gebruik van IO-data, diagnose en parametrering ongewijzigd. Dit maakt een overgang naar de nieuwe technologie voor de gebruiker eenvoudig.

PROFINET blijft zichzelf ontwikkelen aan de hand van klantvereisten, praktijkervaringen en technische ontwikkelingen. Dit proces houdt de PROFINET-standaard levend. De standaard die zichzelf al miljoenen keren bewezen heeft, en zich blijft ontwikkelingen naar de behoeften van zijn gebruikers.

Over TSN

TSN (Time-Sensitive Networking) vertegenwoordigt een reeks IEEE-substandaarden aanvullend op de huidige IEEE ethernet standaard. Deze substandaarden hebben exclusief betrekking op OSI-communicatielaag 2. Dit betekent dat de gebruikersinterface zelfs met TSN ongewijzigd blijft.

TSN - PROFINET over TSN

PROFINET via TSN biedt voordelen voor de industriële automatisering. Denk hierbij aan gereserveerde bandbreedtes, Quality of Service (QoS) mechanisme, lage netwerk latency en de parallelle transmissie van verschillende protocollen – uiteraard inclusief realtime protocollen.

Met deze technieken wordt het mogelijk om Isynchroon Realtime verkeer, Realtime verkeer en IT verkeer binnen hetzelfde netwerkmodel te gebruiken.

De IEEE 60802 standaard, die momenteel in ontwikkeling is, definieert een TSN-profiel voor de industriële automatisering. In de toekomst zullen alle componenten voldoen aan deze specificatie. De eerste officiële versie wordt verwacht in 2022.

Meer informatie kan worden gevonden in de guideline “PROFINET over TSN” van de PI organisatie.