Wat is CPU-to-CPU communicatie?

U kunt de NETLink Pro Compact gebruiken om een S7 communicatie voor een CPU-naar-CPU verbinding te maken.

Zowel MPI als PROFIBUS verbindingen naar alle S7-300 en 400 PLC’s worden door de NETLink ondersteund. De firmware in de Siemens CPU’s zijn voorzien van systeemfuncties (SFC) die worden gebruikt om gegevens tussen twee stations over te dragen. Alle NETLink Ethernet-poorten ondersteunen de S7 X_PUT en X_GET mechanismen (dit wordt gebruikt om gegeven van en naar een communicatiepartner buiten het lokale S7 station te sturen). Het RFC 1006 transport protocol (ISO over TCP) wordt gebruikt voor dit soort client-server communicatie, hierdoor is het mogelijk om onder andere CP en PROFINET CPU’s die het protocol ondersteunen als client te gebruiken.

Verbindingen hoeven niet vooraf te worden geconfigureerd, maar worden gelegd wanneer er een SFC oproep gedaan wordt. Dit zorgt ervoor dat de communicatie alleen permanent wordt toegewezen aan de “actieve” zijde. De “passieve” zijde zal reageren op de verzoeken die door de actieve zender verstuurd worden. Het praktische voordeel van deze aanpak is dat de functieaanroepen alleen worden opgeslagen op de actieve zijde.

Als een gebruiker een reeds geprogrammeerde X_PUT / X_GET uit wilt breiden om TCP/IP te gebruiken, zal het alleen nodig zijn om een extra X_PUT (met de parameters van het station op afstand) toe te voegen aan de programmeersequentie om het communicatiekanaal via een NETLink gateway te openen.

Helmholz heeft een reeks eenvoudige voorbeeldprojecten die u helpen met het programmeren van uw oplossing. Al deze voorbeeldprogramma’s zijn kosteloos beschikbaar, en doordat de bijbehorende toepassing beschreven zijn is het voor u mogelijk om een CPU-CPU communicatie te implementeren in slechts een paar stappen.

Ethernet CPU/CP to MPI/PROFIBUS
Alle NETLink ethernet-poorten zijn ge-upgraded om asynchrone data uitwisseling met Siemens SFB14 (“GET”) en SFB15(“PUT”) communicatie blokken te ondersteunen.
Deze functieblokken zijn opgenomen in de Siemens CPU’s en zullen ervoor zorgen dat de communicatie via de NETLink adapter, aangesloten op de MPI of PROFIBUS interface van de externe CPU, zal lopen. Voor deze vorm van CPU-CPU communicatie kan de netwerkkabel direct worden aangesloten tussen een Ethernet CPU/CP en een NETLink apparaat.

Helmholz heeft ook een beschrijving voor dit soort toepassingen, deze kunt u hier downloaden. Bovendien voorziet de orginele documentatie van Siemens ook van een algemene functionele omschrijving.