Bakkersland gebruikt NETLink Pro Compact voor OEE

Bij Bakkersland zijn wij continu bezig om onze processen te verbeteren, zodat we zo efficient mogelijk te werk kunnen gaan. Eén van de verbeterprocessen is het uitvoeren van een ‘Overall Equipment Efficiency’-meting.

Deze OEE-meting houdt rekening met verliezen in beschikbaarheid, prestatie en kwaliteit in zowel in-, als in uitgeplande productietijd. Aan hand van de verschillende door het meetsysteem gegenereerde rapportages, kan er gezien worden welke verstoringen de meeste verliezen met zich meebrengen. Hierdoor kunnen actiepunten opgezet en uitgevoerd worden, waarbij OEE ook gelijk het positieve effect van deze acties laat zien.

Om zoveel mogelijk informatie uit de rapportages te kunnen halen, is een juiste koppeling met de aanwezige machinebesturingen van groot belang. Je wilt immers weten wanneer en hoe snel er welk product gemaakt wordt. Deze data wordt bij ons via een lokaal netwerk en een OPC-server beschikbaar gesteld voor de OEE-applicatie.

Sommige (vaak de nieuwere) installaties zijn al voorzien van een PLC met netwerkaansluiting, welke koppeling erg eenvoudig maakt. De andere installaties zullen gemodificeerd moeten worden om deze verbinding tot stand te brengen, wat vaak hoge kosten en veel vertraging met zich mee brengt.

“Om kosten en tijd te besparen, hebben wij bij Bakkersland gekozen voor een gateway van Helmholz; de NETlink PRO Compact”.

Dit component heeft de bouwvorm van een Profibus-stekker en wordt in de MPI- / Profibuspoort van één van de nodes in het te koppelen busnetwerk gestoken. Externe voeding is niet nodig; de voeding wordt rechtstreeks gehaald uit de gekoppelde node. Aan de onderzijde van de NetLink PRO Compact is een standaard RJ45-aansluiting aanwezig om het lokale netwerk te kunnen koppelen. Na een snelle configuratie in een standaard webbrowser, zijn alle nodes in het busnetwerk beschikbaar in de OPC-server en dus ook in de OEE-applicatie.

Een bijkomend voordeel is dat de gekoppelde installatie(s) nu ook in onze (PLC-) programmeersoftware toegankelijk is. Hierdoor is service op afstand icm onze VPN-verbinding ook direct mogelijk.

Dennis van Scheijndel

Bakkersland BV