Netwerkintegratie met een PN/PN coupler, hoe werkt het?

Integratie is een veelvoorkomend thema binnen industriële ethernet netwerken.
Steeds vaker bestaat de vraag om verschillende automatiseringscellen met elkaar te verbinden.

In een voorgaand artikel zijn we ingegaan op de integratie door middel van NAT, een andere mogelijkheid is het inzetten van de PN/PN coupler.
Wat is een PN/PN coupler, en hoe is deze te gebruiken?

De functie van een PN / PN coupler

Met een PN/PN coupler is het eenvoudig om een verbinding te maken tussen twee afzonderlijke PROFINET netwerken. De coupler zorgt voor de gegevensoverdracht tussen twee PROFINET-Controllers. Iedere controller beschikt over een eigen PROFINET-IO device, waar input-data op één van de netwerkzijden beschikbaar gesteld wordt als outputdata aan de andere zijde.

De IO-gegevensoverdracht vindt live en zo snel mogelijk plaatst zonder extra bouwstenen of software.

De maximaal te verzonden IO-data is 1024 bytes. 16 sloten zijn er beschkbaar voor IO-modules van 1 byte tot 128 bytes. De integratie in de PLC wordt mogelijk gemaakt door een GSDML file. Extra software of configuratie is niet nodig.

Configuratie van de PN / PN coupler

De PN/PN coupler wordt geconfigureerd door middel van een GSDML-file. In de harware-catalogus van de programmeeromgeving is deze te vinden in de PROFINET IO devices / Gateway / Helmholz GmbH & Co. KG / Helmholz PN / PN-coupler.

Wanneer het device in het netwerk geplaatst is, kunnen er de gewenste IO modules aan worden gekoppeld. IO modules voor 1, 2, 4, 8 , 16, 32, 62 en 128  bytes zijn beschikbaar voor in- en outputs.
Ook zijn er gecombineerde IO modules beschikbaar.

De configuratie dient gemaakt te worden in allebei de PROFINET-Controllers.

Extra opties

Naast de configuratie is het mogelijk om status informatie van de andere zijde af te vragen in de PLC. Hiervoor zijn verschillende Input bytes beschikbaar. Zo is het eenvoudig te controleren of de controller aan de andere zijde (goed) functioneert, en de data valide is.

Ook heeft de PN/PN coupler een webinterface waar de huidige status eenvoudig te controleren is.